poniedziałek, 17 stycznia 2011

Otwieramy własny interes.

W dzisiejszych czasach kapitalizmu - każdy może założyć działalność gospodarczą. Nie wszyscy jednak zdołają utrzymać firmę dłużej niż 2 lata. Dlaczego tak się dzieje? Jaki profil wybierają najczęściej ludzie?

Spośród wielu branż ludzie najczęściej decydują się otwierać własny sklep, kiosk, restaurację, pizzerię czy kebab. Dzieje się tak dlatego, że branże te nie wymagają dużej wiedzy z danego zakresu. Aby założyć własny sklepik, czy małą restaurację z pizzą na dowóz wystarczy wynająć odpowiedni lokal (bardzo ważna na tym etapie jest lokalizacja); wyremontować go; zakupić odpowiedni sprzęt; zatrudnić ludzi; zareklamować i wydawać by się mogło, że są to najważniejsze etapy planowania działalności.

Niestety - rzeczywistość jest zupełnie inna. Przy takiej inwestycji trzeba najpierw rozpatrzyć za i przeciw, i jeżeli wtedy zdecydujemy się na otwarcie należy zadbać o kilka spraw:
1. Przede wszystkim trzeba skonstruować odpowiedni biznes plan. W moim przekonaniu jest to najważniejsze przedsięwzięcie całej inwestycji. Jeżeli założymy, że nasz profil to pizzeria Gniezno to w takim biznesplanie trzeba wykazać każdą śrubkę, każdy kawałek sera - uwzględnić cenę mąki itp. Biznesplan proponuję wykonać na kilka lat w przód.
2. Odpowiednie środki finansowe - takie, aby pokryły początkowe wydatki związane z inwestycją, ale także te związane z zabezpieczeniem inwestycji tzw. rezerwy na nieprzewidziane straty, które mogą pojawić się w każdym momencie.
3. Misje, cel działania przedsiębiorstwa. Sprawa wydaje się dla niektórych błaha, ale odpowiednio sformułowana misja pomoże zarówno nam, menadżerom, kucharzom podejmować często trudne decyzje, jak i sprzątaczkom i szeregowym pracownikom zrozumieć powód istnienia firmy.
Przy prowadzeniu interesu nie można powiedzieć, że to Klient jest najważniejszy. Dlatego, że wszystkie aspekty są bardzo ważne - nasi pracownicy też są równie ważni. No przecież jak nie będzie wypłaty to nikomu nie będzie się chciało pracować i co za tym idzie jakość podawanych dań, czy pizz może być gorsza.
Podsumowując często dzieje się tak, że otwierając taką działalność jak pizzeria Gniezno nie zważamy na wyżej wymienione punkt, a liczymy na lód szczęścia. Nie wspomniałem tutaj o takich rzeczach jak wyróżnianie na tle konkurencji lub przygotowania odpowiedniej oferty dlatego, że priorytetem na samym starcie powinno być utrzymanie na rynku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz