poniedziałek, 7 marca 2011

Obrusy – przepis na dekorację stołu


Odpowiednia dekoracja stołu jest kluczem do sukcesu nie tylko w dużych, eleganckich restauracjach, ale i w naszych własnych domach, kiedy urządzamy wystawne kolacje. Choć na pierwszy rzut okaz może się wydawać, że przygotowanie takiej dekoracji jest trudne, to w rzeczywistości trzeba poznać tylko kilka prostych zasad, aby wiedzieć, jak oczarować gości pięknym nakryciem. Przeważnie obrusy do gastronomii sprawdzają się także w naszych domach i możemy je z łatwością nabyć przede wszystkim w sklepach internetowych, jednakże w tym samym sklepie z pewnością znajdzie się też dział poświęcony obrusom do użytku domowego.
W domach mogą nam się przydać między innymi obrusy plamoodporne. Nie powinniśmy ich unikać w przekonaniu, że są one niezbyt efektowne, ponieważ w tej chwili ich wygląd niekiedy przebija estetykę najlepszych obrusów. Aby prezentowały się one na naszym stole jak najlepiej, musimy dobrać również odpowiednie nakładki i bankietówki, czyli płócienne serwetki. O ile kolor obrusu zwykle dobieramy pod kątem charakteru uroczystości lub wystroju wnętrza, w którym znajduje się stół, o tyle nakładki powinny zawsze być komponowane w opozycji do koloru obrusu. Ich barwa musi kontrastować z barwą obrusu, ale nie może się „gryźć”. Jeśli mamy obrus w kolorze niebieskim, to dobrze będą z nim wyglądały odcienie beżu czy jasnego brązu. Możemy pokusić się także o dobór bankietówek w tym samym kolorze, co nakładki, chociaż nie jest to konieczne.
Bankietówki akurat mogą posiadać taki sam kolor jak obrus. Nie powinniśmy bać się intensywnych kolorów w konfekcji obrusowej. Obecnie biel czy odcienie ecru rezerwuje się na szczególne okazje o nieco patetycznym charakterze. Jeśli przygotowujemy na przykład zwykłą kolację w gronie znajomych, możemy zaszaleć i wybrać obrus w orientalnym stylu z ciekawym deseniem.
Źródło: <a href="http://www.webshock.com.pl/obrusy-przepis-na-dekoracje-stolu/">Obrusy – przepis na dekorację stołu</a> - tralley

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz